SEALYHAMTERRIERNS HISTORIA ,URSPRUNG,

UNDER HÄLFTEN AV 1800 TALET I DENNA ANDA SOM KAPTENEN JOHN EDWARDES PÅ SLOTTET I SEALYHAM I PEMBROKESHIRE  OMKRING ÅR 1840 BÖRJADE SIN UPPFÖDNING AV SEALYHAMTERRIER .JOHN EDWARDES VAR ALLVARIGT MISSNÖJD MED DE LOKALA TERRIERNAS JAKTEGENSKAPER OCH BESLÖT SIG FÖR ATT SKAPA SIN EGEN TERRIERSTAM , SOM SKULLE KUNNA JAGA RÄV,GRÄVLING ,UTTER,OCH VILDKATT,OCH VARA SIN HUSSE TROGEN , HAN HADE SOM KRAV ATT DET SKULLE VARA EN LÅGBENT TERRIER MED MASSOR AV MOD OCH STYRKA ,DEN SKULLE KUNNA STÅ PALL FÖR NÄSTAN ALLT SLAGS ARBETE FORCERA TÖRNBUSKAR ,DÖDA RÅTTOR ,UNDER SKÖRDEPERIODEN ,OCH HÅLLA RENT FÖR GNAGARE VID ANDRA TILLFÄLLEN .,KAPTENEN EDWARDES ÖNSKADE EN LITEN JAKTERRIER 8-10 KG SOM HADE KORTA BEN VIT STRÄV PÄLS ETT RELATIVT STORT HUVUD MED MYCKET KRAFTIG KÄKE OCH LÅNG KROPP ,SEALYHAMTERRIERNS URSPRUNGSHUNDAR ÄR HÖLJT I DUNKEL MEN LÄR KOMMA FRÅN EN LOKAL TERRIERVARIANT SOM PÅ DEN TIDEN FANNS I PERMBROKESHIRE,..

TIDEN FRÅN HANS DÖD NÅGON GÅNG PÅ 1870 -TALET ,OCH FRAM TILL TIDEN DÅ DE FÖRSTA SEALYHAMTERRIERNA STÄLLDES UT 1903 ÄGNADES ÅT SUNT AVELSTÄNKANDE DÄR ÄVEN UTSEENDET HADE BLIVIT EN VIKTIG ASPEKT . RASEN BLEV ALLTMER POPULÄR OCH DET MÄRKTES ,,

RASEN ,

1915 IMPOTERADES DEN FÖRSTA TIKEN FRÅN ENGLAND ,MEN FRAM TILL 1925 FANNS DET BARA EN UPPFÖDARE I SVERIGE , INTRESSET FÖR RASEN VAR STORT OCH AVELN ÖKADE UNDER ANDRA HÄLFTEN AV 1920 -TALET .STORHETSTIDEN VARADE FRAM TILL 1940-TALET .I EUROPA ORSAKADE ANDRA VÄRDSKRIGET EN NEDGÅNG AV ANTALET SEALYHAMS OCH MÅNGA KÄNDA STAMMAR DOG TYVÄRR UT .

 

KARAKTÄR OCH TEMPRAMENT ,,

SEALYHAMTERRIENS TEMPRAMENT ÄR HELT OCH HÅLLET TERRIER , SNABB,ALERT,INTLEGNENT,OCH ROBUST,DE GILLAR UPPMÄRKSAMHET MEN VILL INTE BLI ÖVERVÄLDIGA AV DEN .DEN VILL GÄRNA SITTA ELLER LIGGA BREVID DIG MEN KANSKE INTE DIREKT I KNÄT , DE ÄR MED PÅ DET MESTA SOM MAN KAN HITTA PÅ SOM LYDNAD,AGILITY ,UTSTÄLLNING , VILTSPÅR ,MEN ÄVEN OM DET BARA ÄR EN PROMENAD I SKOGEN SÅ ÄR DE LIKA ENTUSIASTISKA ,,

DE KALLS OFTA FÖR ;TERRIERNAS CLOWM:PÅ GRUND AV SIN LEKFULLHET OCH CHARMIGA HUMOR , DET ÄR EN HUND SOM TYCKER OM ATT LEKA ÄVEN PÅ ÄLDRE DAR ,,,, OM DU SER DÖRRMATTAN GÅ ÖVER GOLVET KAN DU VARA SÄKER PÅ ATT DET ÄR EN SEALYHAMTERRIER UNDER DEN ,,.MED EN `SILLE `I HUSET BLIR DU GARANTERAT BJUDEN PÅ DAGLIGA SKRATT ,SOM DE FLESTA TERRIER ÄR DE SJÄLVSTÄNDIGA OCH HAR EN EGEN VILJA , DE RÄKNAR SNABBT UT VAD DU FÖRVÄNTAR DIG MEN HITTAR OFTA PÅ EGNA LÖSNINGAR FÖR ATT NÅ MÅLET - ELLER KOMMA UNDAN DET.EN SEALYHAM LÄR SIG SNART VAD DE OLIKA MÄNNISKORNA I FAMILJEN ANVÄNDS TILL - PROMENAD -MÄNNISKAN . SOFFMYSMÄNNISKAN ,DENSOM LÄTTAST GER EFTER FÖR BEDJANDE BLICKAR VID KÖKBÄNKEN OCH DENSOM HAR DE HÅRDA NYPORNA MED TRIKNIVEN I.DE STÅR INTE OCH SKÄLLER I TRÄDGÅRDEN I TIMTAL UTAN SÄGER OFTA BARA TILL NÄR DE HÖR NÅGOT LJUD OCH VILL GÖRA DIG UPPMÄRKSAM ,DE BACKAR INTE FÖR ETT SLAGSMÅL MEN ÄR OFTAST AV DEN MER DEFENSIVA SORTEN OCH ÄR FÖR DET MESTA INTE DEN SOM BÖRJAR.DET ÄR EN TROGEN KAMRAT OCH EN UNDERBAR FAMILJEMEDLEM SOM GARANTERAT HÖJER TRIVSELFAKTORN I ETT HUSHÅLL .

ENLIGT RASSTANDARD OCH TRADITION ÄR SEALYHAM- TERRIERN EN JAKT HUND MEN IDAG HÅLLS DEN ENBART SOM SÄLLSKAP , RASEN ÄR GLAD , ENERGISK OCH AKTIV OCH LÄMPAR SIG VÄL FÖR OLIKA AKTIVITETER . I DAGSLÄGET FINNS DET SEALYHAM MED ÄGARE SOM TÄVLAR I BL.LYDNAD,AGILITY,VILTSPÅR OCH BRUKS, DET FINNS ÄVEN HUNDAR INOM RASEN SOM MENTALBESKRIVITS( BPH)NÅGOT SOM ÄR BRA I MÅNGA AVSEENDE , TROTS ATT RASEN ÄR NUMERA ÄR LITEN HAR DEN PÅ SENARE ÅR RÖNT STORA FRAMGÅNGAR I UTSTÄLLNINGSRINGARNA OCH SES OFTA I TERRIERGRUPPTÄVLINGAR OCH BIS- TÄVLINGAR .

SEALYHAMTERRIER ÄR EN PROPORTIONERLIG,AKTIV HUND MED FRIA RÖRELSER ,DET ÄR EN REKTANGULÄR HUND MED MYCKET SUBSTANS I LITET FORMAT , IDEALVIKTEN ÄR CA,9KG FÖR HANHUNDAR OCH 8,2KG FÖR TIKAR. UTVECKLIGEN PÅ SENARE TID HAR GÅTT MOT NÅGOT STÖRRE OCH TYNGRE HUNDAR . MANKHÖJDEN SKALL INTE ÖVERSTIGA 31 CM. SEALYHAMTERRIER SKALL VARA HELVIT ,BRUNA ELLER GRÄVLINGSFÄRGADE TECKEN PÅ HUVUDET OCH ÖRONEN ÄR TILLÅTET OCH ÄR MYCKET POPULÄRA.

SEALYHAMTERRIER KRÄVER EN REGELBUNDEN KAMNING OCH BORSTNING FÖR ATT TA BORT LÖSA HÅR OCH ATT FÖRHINDRA PÄLSEN ATT BLI GLANSLÖS , DEN SKALL TRIMMAS REGELBUNDET .HAR MAN TÄNKT ATT STÄLLA UT SIN SEALYHAMTERRIER ÄR DET VIKTIGT ATT PÄLSEN ÄR MYCKET BRA SKICK .